Optimaliseren
Opnamen kunnen van allerlei bronnen gemaakt worden. In het verleden was de compactcassette een veelgebruikte bron en waren er talloze draagbare casseterecorders in de handel die, soms met een ingebouwde mirofoon, opnamen maakten van wat ze " hoorden" . Deze, voornamelijk mono opnamen zijn doorgaans goed te optimaliseren.
Te zacht
Soms zijn echter opnamen te zacht of juist te hard opgenomen. Bij een te zachte opname dient de audio genormaliseerd te worden waarbij de gehele opname gecontroleerd wordt op de maximale pieken van de audio en de rest van de opname op een niveau gebracht wordt dat deze hoorbaar is en in verhouding is.
Dit proces wordt softwarematig geevalueerd, maar soms is het ook nodig om handmatig de niveaus bij te stellen.
Te hard
Zijn de opnamen te hard opgenomen, dan hoor je dat dooaardat de opname schetterend en verwrongen klinkt.
Is de opname echt veel te hard, dan is daar veelal niets meer aan te doen. Is de opname slechts op enkele stukken te hard, dan kan dit vaak hersteld worden.
Een te harde opname herken je direct bij digitalisatie omdat de te harde stukken zgh blokgolven gaan vormen. Dan is de opname harder geweest dan wat de maximale niveaus toestaan en is de enige manier om dit te herstellen, de niveaus omlaag te brengen en de hekgolven af te buigen naar normale, gemaximaliseerde, golfpatronen, zodat de gehele opname op een normaal niveau komt.
Hierbij moet wel opgemerkt worden dat er limieten zitten aan wat herstelbaar is.
Neem contact op met ons als u oudere opnamen op bandrecorder band of compact cassette heeft, die u gedigitailseerd wilt hebben.
U kunt bij ons al terecht vanaf € 0,10 cent per minuut stereo audio.
AI Website Maker